WordPress website: doe je zelf het onderhoud?

Heb je zelf een WordPress website gebouwd en kan je nu vol trots verwijzen naar de URL van je bedrijf. Gefeliciteerd!

Nu komt het nog neer om je website bij te houden. Je maakt back-ups, zorgt voor de updates en checkt aan de achterkant of alles nog werkt en draait.

Maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde

 

Esther Bekker Fotografie

Start met een Back up

Zorg dat je na grote veranderingen of voordat je veel updates draait eerst een back up maakt. Een goede plugin hiervoor is de gratis versie van Duplicator. Na het draaien van de back up zorg je ervoor dat je een exemplaar van beide bestanden opslaan in je systeem (afbeelding). Je hoeft ze niet te openen, alleen te bewaren. Zorg dat je altijd twee versies voor handen hebt.

Ga vervolgens updaten van de plugins

Begin de updates bij de plugins. Mijn advies is om deze wekelijks / maximaal eens per twee weken de updates te doen. Door het goed bij te houden, maak je het ongenode gasten aan de achterkant van je website moeilijk om in te loggen. Zorg wel voor een security plugin, maar daarover in een andere blog meer.

Daarna de thema’s

Zorg daarna voor de updates van de thema’s. Maximaal heb je drie thema’s om te updaten. Het hoofdthema, mogelijk met een child theme. En de standaard van WordPress.

En wat als er een update staat van WordPress zelf

Staat hier een geheel nieuwe versie met 2 cijfers (zoals 6.5). Dan wacht je een periode. Want alle plugins zijn nog niet zover dat ze direct mee kunnen met de deze grote update van WordPress. Het advies hierin is zelfs om te wachten op een 3-cijferige update (zoals 6.5.1.), dan zijn de eerste bugs hieruit verwijderd. Toch blijft het opletten geblazen. Draai altijd een back up voordat je deze update draait.

Wat  verder nog?

Zie je een rood cijfertje ergens verschijnen op de admin omgeving van WordPress? Lees de tips en adviezen die bij dit onderdeel staan en bepaal of je actie moet ondernemen.

Kom je er niet uit of is er iets fout gegaan tijdens je update. Stuur mij dan direct een mail, ik help je graag.

Succes!